Hoe onderhoudt u de ketting van een elektrische fiets?

Hoe onderhoudt u de ketting van een elektrische fiets?

Wie heeft dit niet meegemaakt? Na een pauze van een paar weken haal je eindelijk de elektrische fiets weer uit de kelder, begint te trappen en krijgt niet dat prettige gevoel van soepel draaiende pedalen. Hij rammelt, kraakt en kraakt. De onaangename rijomstandigheden leiden door licht roestige ketting klinkt en ziet er na nat weer erbarmelijk uit. Een leven voor een scheutje kettingolie - zo denken de medefietsers, die zich al lichtelijk ergeren aan het geluid dat uit de aandrijving komt. Dit had allemaal vermeden kunnen worden - als de rijder in kwestie dit artikel van ESKUTE maar van tevoren had gelezen.

Hoe maak ik een stijve kettingschakel los?
Een van de essentiële onderdelen van een fiets is de ketting. Deze moet altijd optimaal functioneren en onderhouden worden. Als een kettingschakel vastzit, ontstaat er een klapperend geluid wanneer de ketting over de tandwielen loopt. Een vastzittende kettingschakel veroorzaakt vertragingen bij het trappen en kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot een gebroken ketting.

Lokaliseer de sprong
Draai de fietsketting in stilstand langzaam rond. U hebt de plek gevonden zodra een "stuiter" of "sprong" kan worden waargenomen.

Smeer de ketting
Breng kettingolie of een geschikt smeermiddel aan op de getroffen kettingschakel.

Maak vuile stukjes los
Vuil of zand is vaak de oorzaak van een verstijfde kettingschakel. Beweeg daarom de betreffende kettingschakel heen en weer na het oliën. In de meeste gevallen kan de bescherming op deze manier worden verwijderd.

Kettingschakel vervangen
Na een val kan een kettingschakel verbuigen. In dit geval is de enige oplossing het vervangen van de aangetaste kettingschakels. Heeft u uw e-bike ketting zelf gemonteerd of eerder vervangen? Dan kunt u de overgebleven kettingschakels gebruiken en deze vervangen door de defecte exemplaren.

De klinknagel vervangen
Als het probleem zich voordoet bij nieuw gemonteerde elektrische fietskettingen, is de kettingschakel verkeerd geklonken of verbogen. In dat geval moet u de defecte klinknagel vervangen door een nieuwe. Dit kunt u het beste doen met een kettingponsmachine

How to Maintain A Chain of Electric Bikes

Waarom moet ik mijn ketting reinigen alvorens hem in te vetten?
Het is niet voldoende om de elektrische fietsketting te oliën - zeker niet in het hierboven geschetste geval. Maar zelfs nadat u een toertocht hebt gereden, is het zinvol om de ketting eerst schoon te maken. Vuil hoopt zich na verloop van tijd op de ketting op, en als u de ketting alleen olie geeft, zal het zich steeds verder in de schakels nestelen tot het ze uiteindelijk vernielt. De slijtage van de ketting is veel groter. Een schone fiets is een eerste vereiste om te kunnen smeren.

Dit geldt ook voor mountainbikes: stof op de weg of vooral zout in de winter zijn vergif voor de ketting en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd voordat ook maar een druppel nat smeermiddel de schakels raakt.

Hoe maak ik mijn ketting schoon?
Net als voor de rest van de elektrische fiets geldt ook voor het reinigen van de ketting: zo voorzichtig mogelijk! Gebruik dus geen hogedrukreiniger. Dit kan de bewegende delen van de elektrische fiets over het algemeen beschadigen.

Het beste is om een emmer en een schone doek of spons te gebruiken. Vul de emmer met water en kettingreiniger. Deze laatste verwijdert op betrouwbare wijze alle vuil en oud vet. Let erop dat de kettingreiniger biologisch afbreekbaar is - we willen het milieu niet meer vervuilen dan nodig is. Een officieel wasstation is hiervoor geschikt, aangezien zij speciale opvangbakken hebben voor water met olieresten.

Na het schoonspoelen van de ketting, kunt u de ketting nogmaals afspoelen met schoon water. Droog hem daarna goed af. Het is het beste om hem actief te drogen, omdat er roest kan ontstaan als u hem lange tijd laat drogen.

U DIENT de ketting NIET te reinigen met

Hogedrukreiniger
Zoals de naam al doet vermoeden, werkt het apparaat met hoge druk. Dit is geen goede eigenschap voor het reinigen van een fiets, vooral niet voor een e bike met zijn vele bewegende en gevoelige onderdelen, zoals afdichtringen en derailleurrollen. Daarom kan een hogedrukreiniger de onderdelen snel beschadigen en vet uit de lagers spuiten. Ook bij gebruik op de ketting kan oud vuil in de lagers terechtkomen.

Spoelmiddel
Spoelmiddelen zijn onbrandbaar en kunnen daarom door de allerkleinsten gebruikt worden voor het wassen van de fiets, inclusief de ketting. Bovendien kan het weer afgespoeld worden zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over een goede afvalverwerking. Maar dat zijn dan ook alle voordelen. Een spoelmiddel kan qua effectiviteit niet concurreren met speciale kettingreinigers of petroleumether. Het middel dat in het huishouden voor een schone vaat zorgt, dringt niet zo diep in de kettingschakel door en is daarom minder geschikt voor professioneel of intensief gebruikte fietsen. Als u het toch gebruikt, moet de ketting onmiddellijk daarna worden geolied.

Remmenreiniger
Het kan gebruikt worden, maar wij raden het af omdat een remmenreiniger zeer sterk ontvet en zeer effectief is. Daarom is de ketting na behandeling met remmenreiniger aan de buitenkant volledig ongesmeerd, en aan de binnenkant en heeft geen roestbescherming meer. Daarom moet de ketting onmiddellijk na het reinigen met remmenreiniger worden gesmeerd.

Diesel of benzine
Als je niets anders bij de hand hebt, kun je een fietsketting ook schoonmaken met benzine of diesel. Benzine heeft ook een sterk ontvettende werking. In beide gevallen is er echter een groot risico op brand, dus u mag nooit roken als u diesel of benzine gebruikt! Als u de ketting met diesel of benzine hebt schoongemaakt, moet u de ketting onmiddellijk opnieuw smeren.

How to Maintain A Chain of Electric Bikes

Welke olie gebruik ik en wanneer?
Voordat we tot de kern van de zaak komen, wat voor olie gebruik je? Gewone olie, met PTFE, was, misschien een spray of goede oude WD40? Gebruik nooit vuile olie of droog smeermiddel.

Om het in een notendop te zeggen: Je moet nooit WD40 gebruiken. Omdat het een penetrerende olie is, is het veel vloeibaarder dan conventionele kettingolie en verdringt het na verloop van tijd de "dikkere" smering van de ketting. De dunne film van WD40 is niet voldoende om de ketting voldoende te smeren en kan in het ergste geval tot meer slijtage leiden. Als er thuis geen bepaald product wordt bewaard, kan WD40 worden gebruikt voor het reinigen omdat het de ketting ontvet en tegen roest beschermt.

Daarom is in de handel verkrijgbare kettingolie uit de plaatselijke fietsenwinkel de eerste keus. Deze is dan verkrijgbaar in verschillende varianten, b.v. voor vochtig weer met PTFE, dat de waterafstotende eigenschappen verbetert.

Kettingwas heeft een bijzondere positie. Het droogt op de ketting en vormt zo een quasi-permanente bescherming voor het oorspronkelijke vet. Dit betekent dat het ook op een nieuwe ketting kan worden aangebracht. Men mag echter niet vergeten dat de was nauwelijks kan worden verwijderd zonder chemische ontvetters, aangezien hij een zeer blijvend effect heeft.

Voor de koks onder ons is plantaardige olie ook niet geschikt voor het smeren van de ketting, net zoals sprays voor auto's dat niet zijn. Deze zijn meestal afgestemd op de behoeften van de auto.

How to Maintain A Chain of Electric Bikes

Hoe smeer ik mijn ketting?
Laten we tot de kern van de zaak komen: Hoe brengen we de olie nu aan? Misschien aan de binnenkant of toch maar aan de buitenkant? Ondersteboven of pirouetten?

Het is niet zo ingewikkeld. Het beste is om olie aan te brengen op elk ledemaat - indien mogelijk, aan de binnenkant. U kunt dit doen met een spray of met een druppelapplicator. U kunt de punt van de applicator op de ketting plaatsen, de olie er met lichte druk uitpersen en de ketting bewegen. U kunt natuurlijk ook een goed gedoseerde spray gebruiken - maar u moet vooral oppassen dat u geen vet op de rem, remschijf of remflank krijgt. Het beste is om er een zachte doek achter te houden om overtollig smeermiddel te voorkomen.

U kunt dan een droge doek gebruiken om overtollige olie van de ketting te vegen. Met elektrische componenten zoals motor en ebike accu in het ebike systeem, zou overtollig smeermiddel van de ketting de ebike aantasten. Wacht 5 tot 15 minuten, zodat de olie goed verdeeld is. Idealiter zou de ketting in het middelste tandwiel aan de voorkant en het onderste tandwiel aan de achterkant moeten liggen.

Hoe vaak moet ik een ketting oliën?
Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Het hangt ervan af hoe vaak de elektrische fiets wordt gebruikt en hoeveel de ketting wordt blootgesteld aan vuil. Het kan na 100 km gebeuren. Soms duurt het langer. Als we bijvoorbeeld elke dag in weer en wind naar het werk rijden, krijgt de ketting graag zeer regelmatig onderhoud, dat zelfs dagelijks kan zijn.

Eén ding is zeker: zodra de ketting niet meer geruisloos loopt en rammelt, moet u dringend aan nieuw smeren denken.How to Maintain A Chain of Electric Bikes

Hoeveel kost een goede kettingolie?
Het goede nieuws: Het geheel is niet zo duur! Een uitstekende etherische olie kost meestal minder dan €10, en je kunt er een tijdje mee werken voor ze op is. Zelfs de speciale oliën zijn vaak niet veel duurder. En ook kettingreiniger is voor weinig geld verkrijgbaar.

Dus er is geen excuus voor de volgende rit. De ronde is aan jou na de rit als je een vervelend gepiep hebt!